Warning: Undefined array key "options" in /home/u785022718/domains/apovrado.gr/public_html/blog/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 194

Ένωση των επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα

Από Το καρτ ποστάλ εκδόθηκε από τον Ασπιώτη το 1914. – Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45717861

Η ένωση των επτανήσων με την υπόλοιπη ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 21/5/1864 με την Συνθήκη του Λονδίνου η οποία υπεγράφη στις 29/3/1864 από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Η αποχώρηση των Βρετανών έγινε στις 2/5/1864 κρατώντας μόνο δικαιώματα χρήσης του λιμανιού.

Με βάση τη Συνθήκη η Μεγάλη Βρετανία παραχώρησε τα Ιόνια νησιά στην Ελλάδα. Το κράτος των Ιονίων είχε περιέλθει στην κατοχή της το 1815 ως διάδοχη κατάσταση της κατοχής τους από την Ρωσία και την Γαλλία.

Για την συμφωνία παραχώρησης τέθηκαν ως εγγυήτριες δυνάμεις τα Βασίλεια της Ελλάδας, της Πρωσίας, η Ρώσική αυτοκρατορία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως Ιόνια Νησιά (κράτος Ιονίων Νήσων) θεωρούνταν η Κέρκυρα (Κορφού), η Ιθάκη, οι Παξοί, η Λευκάδα και η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος και τα Κύθηρα.

Πιέσεις για την ένωση με την υπόλοιπη ελλάδα ασκούνταν από τα Ιόνια Νησιά, από τότε που και η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η στιγμή έφτασε το 1862 όταν η Βασίλισσα Βικτώρια και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσαν την παραχώρηση του νησιωτικού συμπλέγματος στην Ελλάδα με κύρια αιτιολόγηση το υψηλό κόστος διατήρησης των νησιών αλλά και τη μη ύπαρξη ουσιαστικής στρατηγικής σημασίας των νησιών.

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Table of Contents

On Key

Related Posts

Δελτίο Τύπου – Press Release

14-6-2022 Μία ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση έφθασε στο τέλος της. Η θρυλική Ferrari 488 Pista μας επισκέφθηκε και οι ιδιοκτήτες της απόλαυσαν τις νοστιμιές μας όσο

Η Ferrari 488 Pista, στο Apovrado

Την Τρίτη 14-6-2022 μεταξύ 18.00 και 20.00, στο Απόβραδο θα φιλοξενούμε τη θρυλική Ferrari 488 Pista. To super car πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2018 στην